Bucătar

Durata curs: 5 luni
Nivel pregatire: Învățământ general obligatoriu (10 clase)
Locatie: online, fizic - Constanța

BUCĂTAR

 

  • COD COR 512001
  • Tarif – 1490 lei
  • Cerințe speciale: Aviz medical cu specificația „apt pentru a desfășura activități în domeniul alimentar”

 

Partea teoretică a cursului se susține online prin aplicația ZOOM, partea practică va avea loc în laboratorul propriu.

 

Bucătarul are ca sarcină principală pregătirea diverselor preparate din bucătăria naţională și internaţională, folosind diverse tehnici de gătire și prezentare, decorarea lor pentru a le pune în valoare și garantarea calităţii constante a produselor preparate. Bucătarul realizează preparatele culinare urmând indicațiile diferitelor rețete, care au menirea de a oferi valorile nutritive și calorice optime asigurării aportului echilibrat de nutrienți, astfel încât să ajute la conservarea sănătății consumatorului, dar să și satisfacă exigențele acestuia din perspectiva prezentării estetice și a consumului rațional, acestea putând fi preluate din rețetarul clasic sau pot fi interpretări ale acestora, în funcție de specificul organizației, a viziunii generale și specifice a bucătarului șef, surprinse în norme interne.

Ocupaţia se aplică lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în unităţi specializate și/ sau unități de catering, partide de lucru din cadrul restaurantelor / cafenele /insule de gătire din hypermarketuri/mall/vagoane restaurant/vase de croazieră fluvială sau maritimă/unități mobile (food-truck) tonete în piețe și târguri, cu capacități de producție diferite (de la unități de capacitate foarte mică, cu activitate preponderent manual, până la unități de producție de capacitate foarte mare, cu instalații de fabricație automatizate.

Competențe profesionale dobândite ca urmare a absolvirii programului de formare:

  • Aplicarea normelor de securitate şi sănătate în muncă și a reglementărilor în domeniul situațiilor de urgență specifice bucătăriilor și spațiilor anexe aferente
  • Aplicarea normelor igienico-sanitare specifice bucătăriilor şi de siguranţa alimentelor
  • Aplicarea normelor de protecţie a mediului, prevenirea și combaterea risipei alimentare și a deșeurilor alimentare
  • Respectarea drepturilor consumatorului cu referire la cantitatea/calitatea/prezentarea preparatelor
  • Aplicarea noțiunilor de bază despre comunicare, comportament profesional, lucru în echipă și psihologia consumatorului specifice domeniului turismului și alimentației
  • Aplicarea principiilor nutriției sănătoase și echilibrate
  • Asigurarea calităţii materiilor prime şi auxiliare, a semipreparatelor și preparatelor culinare
  • Aplicarea noțiunilor de bază despre organizarea activităților specifice în bucătărie
  • Efectuarea operaţiilor primare asupra materiilor prime şi auxiliare
  • Realizarea semipreparatelor culinare
  • Realizarea preparatelor culinare
  • Prezentarea estetică a preparatelor culinare
  • Aplicarea noțiunilor de evidență operativă specifice activității din bucătărie

Informații suplimentare

Cursurile se desfășoară în regim de seral și încep, în orice perioadă a anului, în momentul în care se completează o grupă de minim 15 persoane. Înscrierile sunt considerate oficiale numai după depunerea dosarului cu actele necesare înscrierii la secretariatul IDRU (copie C.I., copie certificat de naștere, copie certificat de căsătorie – în cazul schimbării numelui, copie ultima diplomă de studii) sau sunt transmise prin e-mail. Nu se percepe taxă de înscriere și taxă de examinare. Cursul se achită în două tranșe egale, prima tranșa se achită la începerea cursului, iar tranșa a doua se achită până la data examenului de absolvire. Certificatele/diplomele de absolvire/calificare se ridică individual de către absolvenți, iar la eliberare se achită suma de 20 lei reprezentând contravaloarea certificatului. 

Absolvenţii cursurilor primesc Certificate de Calificare/Absolvire, eliberate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale şi Ministerul Educației Naționale, cu recunoaștere la nivel național și internațional.

Informații suplimentare puteți obține la numărul de telefon 0788498223 sau pe e-mail office@idru.ro.