Utilizarea TIC și contribuția la dezvoltarea de competențe digitale

29.08.2023

UTILIZAREA TIC ȘI CONTRIBUȚIA LA DEZVOLTAREA DE COMPETENȚE DIGITALE

 

Competența digitală este conceptul care descrie abilitățile indivizilor legate de tehnologie. În ultimii ani, mai mulți termeni sunt utilizați pentru a descrie competențele de utilizare a tehnologiilor informaționale, precum: competențe TIC, competențe tehnologice, competențe ale tehnologiei informației, cultura informației, competențe digitale, alfabetizare digitală. Acești termeni sunt, de multe ori, folosiți ca sinonime. Paleta largă de termeni denotă, de fapt, dezvoltarea rapidă a tehnologiilor, dar și diferite arii de acoperire și interes, cât și discipline de bază ale informaticii și tehnologiilor informaționale și de comunicare, care contribuie la formarea acestor comptențe.

Conform Recomandării Parlamentului European și a Consiliului din 18 decembrie 2006 privind competențele cheie pentru învățarea pe parcursul întregii vieți (2006/962/EC), competență digitală a fost recunoscută ca fiind una dintre cele opt competențe de bază pentru învățarea de-a lungul vieții. Competența digitală implică utilizarea sigură și critică a Tehnologiilor Societății Informaționale (Information Society Technology (IST)) pentru muncă, timpul liber și comunicare. Competența digitală este transpusă asupra competențelor de bază din domeniul TIC și include abilitățile de utilizare a calculatoarelor pentru a prelua, stoca, produce, evalua și partaja informații, precum și a comunica și participa în rețele de colaborare prin intermediul internetului.

Într-o perioadă în care se vorbește tot mai mult de digitalizare în administrație și economie, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul competențe digitale. Dincolo de dinamica sectorul IT, competențele digitale, atât cele de bază cât și avansate, sunt extrem de scăzute prin raportare la populația generală. O statistică interesantă, citată de Frames & Factory 4.0, arată că, atunci când au nevoie de un loc de muncă, românii nu se grăbesc să urmeze cursuri de formare profesională. Numai 3,4% dintre someri au urmat forme de pregatire profesionala, un nivel similar cu cel din Ungaria (3,4%), dar cu mult sub cel din Polonia (8,2%). Spre comparatie, 57,5% dintre suedezi s-au pregatit, in 2019, pentru a-si gasi un loc de munca. Media UE este de 14,8%.

Cursul de COMPETENȚE DIGITALE oferit în cadrul proiectului Tineri educați în Regiunea Sud-Est, cod SMIS 154075, este dedicat persoanelor cu domiciliul în regiunea Sud-Est, ce au vârsta între 16-29 ani, nu lucrează și nici nu urmează o formă de învățământ, și este GRATUIT!

Este un curs AUTORIZAT, cu o durată de 80 de ore.

Cursul de Competențe Digitale te va ajuta să dobândești și să pui în practică competențele digitale ale momentului. Vei învăța cum să folosești mai bine sistemul de operare Windows și un număr mare de aplicații web care să te ajute în viitor la locul de muncă.

Motivația ta să participi la un curs de COMPETENȚE DIGITALE: Pandemia COVID, noua realitate economica, impulsioneaza in mod semnificativ trecerea la digitalizare, insa pentru ca potentialul sa fie atins, este nevoie ca dincolo de investitiile in calculatoare, retele si platforme online, să investim in pregatirea resurselor umane.

Creșterea gradului de ocupare a tinerilor NEETs în 2023 este prioritatea noastră!

Informații și înscriere

Solicitant: ASOCIAȚIA HANDMADE ROMÂNIA

Bld. Ferdinand, nr. 30, municipiul Constanța, jud. Constanța

Telefon: 0720 500 063; 0724 320 220

E-mail: ahmr.neets@gmail.com

Partener: INSTITUTUL PENTRU DEZVOLTAREA RESURSELOR UMANE

Str. I. Ghe. Duca, nr. 46, municipiul Constanța, jud. Constanța

Telefon: 0788 498 223; 0784 292 785

E-mail: office@idru.ro

Articol elaborat de Expert promovare P1

BOBEȘ ANA MARIA

29.08.2023

Descarcă articol