Bucătar (valabil inclusiv pentru flotă)

Perioada: 23.10.2017 - 25.03.2018
Durata curs: 5 luni
Nivel pregatire: STUDII GENERALE
Locatie: Constanța

Descriere curs

Cod Nomenclator  5122.2.1

În ultima perioadă, bucătăria a început să înflorească. Din ce în ce mai multă lume vorbește despre alimentație, nutriție și noile tendințe, în speță healthy food. Rețelele de socializare încep să fie invadate de fotografii cu preparatele din bucătăriile proprii. Cooking show-urile TV, precum Masterchef, Top Chef și Hell’s Kitchen, de asemenea, au impulsionat publicul către filiera gastronomică.

Ceea ce nu poate decât să ne încânte!

Mulți ne pricepem la gătit în bucătăria de acasă, dar puțini știu cu adevărat să combine arome și ingrediente și să obțină un produs senzațional. Pentru bucătarii amtori care vor să își ducă pasiunea la rang de meserie pe viață începutul înseamnă un curs de bucătar.

Bucătarul realizează preparate culinare după diferite reţete pentru a satisface exigenţele consumatorilor. În acest scop, el se ocupă de pregătirea produselor alimentare pentru gătit. Măsoară cantităţile necesare, le amestecă progresiv conform reţetei, le pune la dospit, fermentat, copt sau fiert. După ce preparatele culinare au fost pregătite, urmează împărţirea lor în porţii.

Competențe profesionale dobândite în urma absolvirii cursului:  Comunicarea la locul de muncă; Desfăşurarea muncii în echipă; Aprovizionarea cu materii prime şi auxiliare a locului de muncă; Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare; Organizarea cadrului general de deschidere şi închidere a activităţii secţiei; Prevenirea poluării mediului; Întocmirea documentelor specific; Pregătirea antreurilor calde şi reci (aici pot intra aranjamentele in farfurie); Pregătirea fripturilor; Pregătirea gustărilor calde şi reci; Pregătirea mâncărurilor din carne; Pregătirea mâncărurilor din legume,orez,ouă, paste făinoase; Pregătirea preparatelor lichide; Prepararea dulciurilor (deserturilor); Prepararea fondurilor glace; Prepararea mâncărurilor din peşte şi fructe de mare; Realizarea acţiunilor de supervizare şi control; Realizarea aluaturilor de bază; Realizarea salatelor; Realizarea sosurilor.

Formatori: Cadre didactice din domeniul alimentației publice, șefi bucătari.

Module abordate 

  1. OPERARE CALCULATOR
  • Baze de date
  • Prezentarea informaţiilor
  • Internet
  • Prelucrarea şi interpretarea grafică a rezultatelor
  1. COMUNICARE ÎN LIMBĂ STRĂINĂ
  • Receptarea mesajele orale
  • Receptarea mesajele scrise
  • Exprimarea mesajelor orale
  • Exprimarea mesajelor scrise
  • Conversaţia
  1. EDUCAŢIE ANTREPRENORIALĂ
  • Dezvoltarea carierei
  • Traseul personal de educaţie şi formare profesională
  1. TEHNOLOGIA MESERIEI
  • Principii ergonomice
  • Norme de calitate
  • Opinii personale
  • Metode standardizate de asigurare a calităţii
  • Legislaţie şi reglementări privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă, prevenirea şi stingerea incendiilor
  • Documente scrise în limbaj de specialitate
  • Factori de risc la locul de muncă
  • Unităţile de alimentaţie şi turism
  • Prezentarea cu ajutorul imaginilor ilustrate
  • Drepturile şi obligaţiile angajatului
  • Promovarea produselor şi serviciilor
  • Psihologia consumatorilor
  • Evidenţa operativă
  • Preparate culinare
  • Principalele produse alimentare
  • Fluxul tehnologic în bucătărie
  • Semipreparate culinare
  • Preparate reci
  • Preparate calde
  • Preparate din legume, paste făinoase şi ouă
  • Preparate din carne de bovină
  • Preparate din carne de porc
  • Preparate din carne de ovine şi vânat
  • Preparate din carne de pasăre
  • Garnituri
  • Salate
  • Sosuri
  • Dulciuri
  • Condiţii de admisibilitate ale sortimentului de preparate realizate
  • Dietele
  • Pregătirea preparatelor tip „catering” şi „fast-food”
  • Estetica preparatelor culinare
  1. IGIENA PROFESIONALĂ
  • Igiena la locul de muncă
  • Principii ergonomice
  • Îndeplinirea sarcinilor
  • Solicitarea fizică
  • Solicitările ortostatice
  • Solicitările neuro – psihice
  1. INSTRUIRE PRACTICĂ
  • Norme de calitate
  • Metode standardizate de asigurare a calităţii
  • Legislaţie şi reglementări privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă, prevenirea şi stingerea incendiilor
  • Sarcini şi resurse necesare atingerii obiectivelor
  • Factori de risc la locul de muncă
  • Unităţi de alimentaţie şi turism
  • Promovarea produselor şi serviciilor
  • Psihologia consumatorilor
  • Evidenţa operativă
  • Preparate culinare
  • Prezentarea principalelor produse alimentare
  • Rolurile în cadrul echipei
  • Fluxul tehnologic în bucătărie
  • Îndeplinirea sarcinilor
  • Semipreparate culinare
  • Preparate reci
  • Preparate calde
  • Preparate calde din legume, paste făinoase şi ouă
  • Preparate din carne de bovină, porc, oaie, vânat
  • Prepararea garniturilor
  • Prepararea salatelor
  • Prepararea sosurilor
  • Dulciuri de bucătărie
  • Condiţii de admisibilitate ale sortimentului de preparate utilizat
  • Obţinerea preparatelor dietetice
  • Pregătirea preparatelor tip „catering” şi „fast-food”
  • Estetica preparatelor culinare

Informații suplimentare

CURSURILE SE DESFĂȘOARĂ ÎN REGIM DE SERAL ȘI ÎNCEP, ÎN ORICE PERIOADĂ A ANULUI, ÎN MOMENTUL ÎN CARE SE COMPLETEAZĂ O GRUPĂ DE MINIM 18 PERSOANE. Înscrierile sunt considerate oficiale numai după depunerea dosarului cu actele necesare înscrierii la unul din secretariatele IDRU (copie C.I., copie certificat de naștere, copie certificat de căsătorie – pentru doamne, dacă este cazul, copie ultima diplomă de studii). Nu se percepe taxă de înscriere dar pentru înregistrarea ca și cursant se achită în momentul depunerii dosarului o sumă de minim 50 de lei, sumă ce se scade din valoarea cursului. Achitarea integrală a taxei de școlarizare și completarea cu toate actele necesare dosarului de cursant până la finalizarea cursului este o condiție obligatorie pentru intrarea în examenul de absolvire. Certificatele/diplomele de absolvire/calificare se ridică individual de către absolvenți, iar la eliberare se achită suma de 15 lei reprezentând contravaloarea certificatului. 

Contravaloarea taxei de examinare este de 60 lei de persoană. 

Absolvenţii cursurilor primesc Certificate de Calificare de stat, eliberate de Ministerul Muncii și Justiției Sociale şi Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice sub antetul Autorității Naționale de Calificări, cu recunoaștere la nivel național și internațional.

Informații suplimentare puteți obține la numerele de telefon: 0241616310, 0341425307 sau 0788498223.